Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

18 oktober 2019

5 zaken waar een baard je tegen beschermt

Er zijn tal van redenen om als man een baard te laten staan. Zo zie je er volwassener, mannelijker, wijzer én – volgens veel vrouwen – aantrekkelijker uit. Maar wist je eigenlijk dat het dragen van een baard je ook nog eens tegen veel ongewenste zaken beschermt? Dit zijn 5 dingen waar jij je als baarddragende man minder druk om hoeft te maken:

UV-straling

Ben je in de zomer wel eens flink verbrand in je gezicht? Dan begrijp je waarom een baard je kan beschermen tegen schadelijke UV-straling. Het gezichtshaar fungeert als een natuurlijke beschermlaag en helpt zo om huidverbranding te voorkomen.

Het principe werkt hetzelfde als bij zonnebrand: een hogere haarlengte, -dikte en -dichtheid staat gelijk aan een hogere beschermingsfactor (SPF). Genoeg reden dus om je baard in hartje zomer nog eens extra te laten groeien.

Winterkou

Een baard beschermt je niet alleen in de hete zomer, maar ook in de koude winter. Het is een soort thermische beschermingslaag voor je gezicht, net zoals de thermische inlegzolen in je schoenen dat zijn voor je voeten.

Bovendien helpt je baard ook om je gezicht te beschermen tegen winterse weerselementen. Denk aan striemende regen, hagel, sneeuw en vrieskou. Allemaal zaken die een aanslag zijn op je huid en die tot huidirritatie kunnen leiden.

Huidirritatie

Over huidirritatie gesproken: die voorkomt een baard ook op andere manieren. Doordat je je niet meer hoeft te scheren, voorkom je ongewenste effecten zoals razor burn en de bijbehorende symptomen zoals ingegroeide haartjes, roodheid, jeuk en bultjes in je gezicht.

Heb je een kortere baardstijl en scheer je alsnog een flink deel van je hals en wangen glad? Dan helpt het om talkpoeder te gebruiken na je scheerbeurt en je gezicht daarnaast dagelijks te wassen met gezichtsreiniger.

Huidveroudering

Naast huidirritatie beschermt een baard ook tegen huidveroudering. Zo is het een effectieve beschermlaag tegen uitdrogende en verouderende elementen zoals UV-straling en airconditioning. Hierdoor blijft de onderliggende huid gehydrateerd en langer jong.

Ziekte

Last but not least: een baard beschermt je tegen bacteriën in alle soorten en maten. De haren houden inademing van pollen en stof door de mond en neus tegen; zeker als je ook een indrukwekkende snor hebt. Hierdoor kan een baard zelfs licht helpen bij astma.

Daarnaast kan een flinke baard helpen om de temperatuur van de nek te verhogen. De beharing moet dan wel zo diep mogelijk in de hals doorlopen. Hierdoor ben je minder vatbaar voor koude lucht en neemt ook het risico op een verkoudheid af.