• Lorem ipsum

Wat is razor burn en hoe kom ik er vanaf?

23 Oct 2018

Is jouw huid steevast rood en geïrriteerd na het scheren? Dan heb je last van een bekende scheerkwaal: razor burn. Dit probleem kent meerdere oorzaken en daarom zijn er verschillende oplossingen. In dit artikel leggen we uit wat de huidirritatie bij jou waarschijnlijk veroorzaakt en hoe je hier gemakkelijk vanaf kunt komen.

Waarom heb ik last van razor burn?

Irritatie, roodheid, jeuk en bultjes direct na het scheren zijn allemaal symptomen van razor burn. In ongeveer de helft van de gevallen heeft de huidirritatie te maken met het scheermes dat je gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld te bot zijn, spoel je het tijdens de scheerbeurt niet vaak genoeg af of gebruik je simpelweg een oud mes dat zijn beste tijd heeft gehad.

Ook de manier waarop je scheert heeft veel invloed op de kans op irritatieverschijnselen. Zo vormt recht tegen de haargroeirichting in scheren een extra belasting voor de huid en helpt het ook niet als je met het mes te vaak over dezelfde plek gaat. Daarnaast is overhaast scheren in de meeste gevallen geen goed idee: zowel droogscheren als snelle scheerbewegingen irriteren de huid behoorlijk.

Wat kan ik doen tegen razor burn?

Maak jij je niet schuldig aan de bovengenoemde scheerfouten, maar heb je nog steeds last van razor burn na het scheren? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Want vergeet niet: een scheerbeurt is per definitie een aanslag op je huid (hoewel scheren ook positieve effecten heeft en dode huidcellen bijvoorbeeld als een soort scrub verwijdert).

Gelukkig zijn er verschillende middeltjes om de huid te kalmeren en daarmee de symptomen van razor burn te verlichten. Honing, thee, komkommer en tea tree olie hebben allen een kalmerend effect op de gezichtshuid. Nog effectiever is een voedende aftershave die verschillende ingrediënten tegen razor burn in de juiste verhoudingen bevat. Dit is een voorbeeld van zo’n product.

Hoe kan ik razor burn voorkomen?

Hoewel het gebruik van een goede aftershave na het scheren altijd een goed idee is, wil je er liever niet afhankelijk van zijn om razor burn te voorkomen. Het liefst irriteer jij je huid zo min mogelijk tijdens de scheerbeurt, zodat hij in optimale conditie blijft en je geen jeuk of bultjes ervaart. Dit zijn de tips die je tijdens het scheren in acht moet nemen:

Het opvolgen van bovenstaande tips zorgt ervoor dat de kans op razor burn een stuk kleiner wordt. Succes!