• Lorem ipsum

Scheren: voor of na het douchen?

15 Sep 2017

Het is het vraagstuk waar miljoenen mannen over de hele wereld elke ochtend weer voor staan: moet ik me scheren voor of na het douchen? Eerst scheren is een standpunt dat veel voorstanders heeft, maar dat geldt net zo goed voor eerst douchen. Zoals bij dit soort kwesties wel vaker het geval is, ligt de waarheid dan ook in het midden.

Waarom scheren voor het douchen?

Laten we beginnen bij het eerste standpunt: scheren voor het douchen. We zullen er niet omheen draaien; scheren is tot op zekere hoogte een aanslag op je gezichtshuid. Je kunt de beste scheerkwast en het scherpste scheermes gebruiken, toch blijft je huid na een scheerbeurt enigszins geïrriteerd achter. In dat opzicht is douchen na het scheren een uitstekend idee.

Het warme douchewater zorgt er namelijk voor dat de gezichtshuid tot rust komt en vermindert de acute irritatie. Met name voor mannen met een droge of sensitieve huid is deze volgorde dan ook aan te raden. Wel is belangrijk om je scheerbeurt niet geheel onvoorbereid te beginnen. Dep je gezicht bijvoorbeeld met een lauwwarme doek om de ergste huidirritatie te voorkomen.

Waarom scheren na het douchen?

Hierboven verklappen we al enigszins waarom scheren na het douchen ook zo zijn voordelen heeft. Het warme water van de douche kalmeert de huid en zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan. Bovendien maakt het je baardharen zachter, op een vergelijkbare manier zoals baardolie dat doet. Tijdens het scheren ervaart je scheermes hierdoor minder weerstand, wat de scheerbeurt soepeler laat verlopen.

Het wegscheren van minder stugge baardharen gaat niet alleen een stuk sneller, maar zorgt er ook voor dat je gezichtshuid minder geïrriteerd raakt. Met name voor mannen met zeer stevige baardgroei en stugge baardharen is deze volgorde aan te raden. Wel is belangrijk om je huid ook na het scheren nog even te kalmeren door deze te deppen of te behandelen met bijvoorbeeld een goede aftershave.

Waarom scheren tijdens het douchen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt zowel scheren voor als na het douchen voordelen. Sommige mannen denken daarom slim te zijn en kiezen voor de gulden middenweg: zij scheren tijdens het douchen. Best handig, want zowel voor als na het scheren wordt je huid op deze manier gekalmeerd door het warme douchewater.

Er kleven echter ook een aantal praktische nadelen aan deze methode. Zo heb je een spiegel nodig die niet beslaat en scheert het nu eenmaal prettiger voor een comfortabele wastafel dan onder een stromende douche. Alle bovengenoemde methoden hebben zo hun eigen voor- en nadelen; kies dus vooral degene die het beste bij jou past!