Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

15 januari 2020

Hoe gebruik ik een open scheermes of safety razor?

Wil jij het gladst mogelijke scheerresultaat? Dan kies je voor een klassiek open scheermes of safety razor. Het gebruik daarvan is even wennen als je een elektrisch scheerapparaat of cartridgesysteem gewend bent. In dit artikel delen we daarom de beste scheertechniek met een open scheermes of safety razor, zodat je precies weet hoe je deze scheermessen optimaal en comfortabel gebruikt.

Zorg voor een goede grip

Een scheermes bestaat uit twee delen: de angel (het handvat) en het lemmet (het snijgedeelte).

Bij een klassiek open scheermes plaats je je wijsvinger (en eventueel ook middel- en ringvinger) over de bovenkant (de botte zijde) van het lemmet. Je pink (en eventueel middel- en ringvinger) klem je aan de binnenkant van de angel. Het mes zit nu stevig tussen je vingers. Voor het scheren van verschillende delen van je gezicht varieer je met de plaatsing van je middel- en ringvinger.

Bij het gebruik van een safety razor spreekt de grip voor zich; je pakt het handvat vast met je vingers, net zoals je dat bij een cartridgesysteem van de drogist of supermarkt doet.

Scheer diagonaal

Heb je de scheermesjes in een cartridgesysteem al eens goed bekeken? Dan is je misschien opgevallen dat elk mesje in een schuine richting staat. Dat is niet voor niets; een hoek van circa 30 graden op de huid geeft namelijk het beste scheerresultaat.

Bij het scheren met een klassiek open scheermes of safety razor is het belangrijk om een vergelijkbare hoek aan te houden. Houd het mes tijdens de hele scheerbeweging diagonaal op je huid. Hiermee verklein je de kans op razor burn, gaat je scheermes langer mee en is het resultaat een stuk gladder.

Ken je haargroeirichting

Scheren doe je het liefst met zo min mogelijk weerstand en dus met je haargroeirichting mee. Het is namelijk een fabeltje dat scheren tegen de richting in een veel gladder resultaat oplevert. Scheer daarom altijd eerst met je haargroei mee en doe dit alleen na opnieuw inzepen een keer tegen de richting in. Heb je een gevoelige huid? Sla de tweede stap dan helemaal over.

Span je huid op

Je huid opspannen is belangrijk om te zorgen dat het scheermes constant contact blijft maken met je gezichtsbeharing. Zeker op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals rond je mondhoeken en oren, helpt dit om snijwondjes te voorkomen en meer haartjes weg te scheren. Trek de huid met je vingers goed strak en span je gezichtsspieren aan voor het beste resultaat.

Maak langzame halen

Een klassiek open scheermes of safety razor is een wapen op zich. Je wilt daarom voorzichtig te werk gaan en de tijd nemen voor je scheerbeurt. Maak korte en langzame neerwaartse halen en oefen niet teveel druk uit op het handvat. De scherpte van het mes zorgt ervoor dat haartjes ook bij lichte druk als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Bonustip: voor- en nabehandeling

Een comfortabele en gladde scheerbeurt is niet alleen het resultaat van een scherp scheermes en goede scheertechniek, maar ook van de juiste voor- en nabehandeling. Lees daarom ook onze artikelen over het aanbrengen van scheerschuim, het gebruik van een scheerkwast en het gebruik van aluin of talkpoeder na het scheren. Meer scheertips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina!