Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

19 november 2018

Waarom aluin gebruiken na het scheren?

Vroeger zat het standaard in de scheeruitrusting van elke man. Inmiddels is het bezig aan een heuse comeback en prijzen steeds meer mannen de grote voordelen ervan. We hebben het natuurlijk over aluin, een bekend middel dat van oudsher wordt ingezet tijdens de scheerbeurt. Waarom jij aluin ook moet gebruiken? Dat vertellen we je hieronder.

Wat is aluin precies?

Aluin is een natuurlijk mineraal met een wit of kleurloos uiterlijk. Het middel bestaat voornamelijk uit zouten en metalen, maar de exacte samenstelling hangt af van het soort aluin en de herkomst daarvan. De meeste aluinsoorten bevatten kalium-aluminiumsulfaat dat wordt gewonnen uit bauxiet in berggebieden in Klein-Azië of op het Italiaanse eiland Ischia.

Al in de Romeinse oudheid werd aluin actief gewonnen en toegepast. Toen nog voornamelijk als beitsmiddel om de verf op dure mantels beter te laten hechten. In de loop der eeuwen heeft het middel nog vele andere toepassingsmogelijkheden gekregen. Denk aan het looien van leer, het gebruik als deodorant en, de belangrijkste: het gebruik na het scheren.

Waarom aluin na het scheren?

De populariteit van aluin als middel bij het scheren is eenvoudig te verklaren. Het mineraal heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen. Zo bindt het zich aan eiwitten van beschadigde menselijke huid en stelpt het bloedingen door zijn adstringerende (samentrekkende) werking. In jip-en-janneketaal: aluin stopt het bloeden van kleine scheerwondjes.

Maar daarnaast biedt aluin meer voordelen tijdens het scheren. Zo is het antibacterieel, werkt het licht desinfecterend en sluit het de huidporiën direct na een intensieve scheerbeurt. Ook kalmeert het de huid, neutraliseert het zeepresten, vermindert het huidirritatie en geeft het simpelweg een fris gevoel na het scheren. Bonus: het gaat puistjes en acné ook nog eens tegen.

Hoe gebruik ik aluin het beste?

Aluin kun je op verschillende manieren gebruiken. Volg eerst al onze eerder besproken scheertips op en spoel je gezicht na de wasbeurt af met koud water. Maak hierna ook je stuk aluin vochtig en wrijf ermee over de pas geschoren huid. Het resultaat: scheerwondjes en huidporiën sluiten zich, zeepresten worden geneutraliseerd en je gezichtshuid gedesinfecteerd. Wat wil je nog meer?

Je kunt aluin kopen in verschillende varianten, waaronder een steen (ook wel blok genoemd) of pen (ook wel stick genoemd). Een steen werkt het beste om je hele gezicht snel in te wrijven, terwijl een pen effectiever is om nauwkeurig scheerwondjes aan te tippen. Het natmaken van alleen het oppervlak van je blok of stick is voldoende als je de gezichtshuid gaat inwrijven.