Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

14 oktober 2021

Help, mijn haar wordt grijs! Wat nu?

Rond hun 30e krijgen de meeste mannen hun eerste grijze haren. Die verschijnen meestal als eerste in de baard en bij de slapen. Merk jij dat ook jouw haar grijzer wordt en wil je dit proces het liefst vertragen? In dit artikel bespreken we de grootste oorzaken van grijs haar bij mannen en de dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan.

Wat bepaalt de kleur van mijn haar?

In je haarwortels zitten pigmentcellen die de kleur van je haar bepalen. Dit pigment is een kleurstof die ook wel bekend staat als melanine. Melanine komt niet alleen voor in het haar, maar ook in de huid. Hoe groter de pigmentaanmaak, hoe donkerder de kleur van jouw haar. Bij grotere hoeveelheden pigment is je haar tegelijkertijd gevoeliger voor invloeden van buitenaf.

Hoe ouder je wordt, hoe meer de aanmaak van pigment afneemt. Door een lagere melanineproductie verliest blond, bruin, rood en zwart haar zijn kleur, waardoor het die kenmerkende grijze teint krijgt. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn – grijs haar is tegenwoordig erg trendy en daarom zijn veel mannen er zelfs trots op.

Waarom wordt mijn haar grijzer?

Niet alleen je leeftijd heeft invloed op de aanmaak van melanine in je lichaam. Ook een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B12, D3 en ijzer is funest voor je pigmentproductie. Dat geldt ook voor blootstelling aan sigarettenrook en chemische stoffen zoals ammoniak, fosfaten en sulfaten, die je haarwortels kunnen verzwakken en kunnen zorgen voor droog en pluizig haar.

De belangrijkste oorzaak van grijs haar bij mannen is echter nog altijd genetisch. Zo worden Europese mannen bijvoorbeeld eerder grijs dan hun Aziatische leeftijdsgenoten. Daarnaast is stress een bekende veroorzaker van grijs haar bij mannen. Een interessant feitje: haar met veel pigment is bovengemiddeld kwetsbaar voor stress en kan hierdoor eerder grijs worden.

Wat kan ik doen tegen grijs haar?

Hoewel de meeste mannen grijs worden minder vervelend vinden dan kaal worden, willen ze dit proces het liefst vertragen om hun jonge uitstraling te behouden. Dat begint met het eten van gezonde voeding met de eerder genoemde voedingsstoffen voor een optimale pigmentproductie. Deze stoffen zitten onder andere in producten zoals eieren, vis en melk.

Daarnaast is het cruciaal om stress in je leven waar mogelijk te verminderen, net als blootstelling aan chemische stoffen zoals ammoniak, fosfaten en sulfaten. Helaas zitten deze stoffen vaak in haarverzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners, waardoor veel mannen er dagelijks mee in aanraking komen.

Voorkom grijs haar met natuurlijke haarproducten

Dit is een van de vele redenen waarom we bij Mannenzaak kiezen voor kwalitatief hoogwaardige haarproducten met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Stoffen zoals sulfaten (sodium lauryl sulfaat) kunnen namelijk niet alleen de vergrijzing van je haar versnellen, maar kunnen ook leiden tot vervelende klachten zoals roos of een droge en geïrriteerde hoofdhuid.

Vanwege de natuurlijke formule kunnen wij de volgende shampoo en conditioner van harte aanraden:

  • Hanz de Fuko Natural Shampoo. Deze natuurlijke formule bevat 16+ plantenextracten en 10+ aminozuren voor een optimale haargroei, gezonde hoofdhuid en zacht en glanzend haar.
  • Forte Series Hydrating Conditioner. Deze diep voedende conditioner is sulfaatvrij en hydrateert de hoofdhuid met een uitgekiende mix van theeboomolie, pepermuntolie en gehydrolyseerde eiwitten.