Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

14 december 2023

Help, mijn hoofdhuid jeukt! Wat nu?

Nu de winter is aangebroken, hebben veel mannen last van een droge en jeukende hoofdhuid. Dit kan niet alleen komen door de temperatuurwisselingen tijdens de wintermaanden, maar kan ook andere oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van een jeukende hoofdhuid en wat je hier zelf tegen kunt doen.

Hoe komt het dat mijn hoofdhuid zo jeukt?

In de wintermaanden krijgen meer mannen last van jeuk op hun hoofdhuid. De oorzaak is simpel: buiten is de lucht koud en droog en binnen is de lucht (door een loeiende verwarming) warm en droog. Hierdoor zal je hoofdhuid steeds verder uitdrogen en ontstaan er na verloop van tijd jeuk en schilfers.

Heb je ook buiten de wintermaanden last van een jeukende hoofdhuid? Dan kan het zijn dat je hoofdhuid juist te vettig is. Een overmatige talgproductie op de hoofdhuid kan ontstaan onder invloed van factoren als stress, medicatie, een gebrek aan slaap of ongezonde voeding. Een gezond leefpatroon is dus belangrijk om jeuk te voorkomen.

Welke oorzaken zijn er nog meer voor een jeukende hoofdhuid?

Naast een te droge of juist te vette huid kan ook een huidaandoening de oorzaak zijn van een jeukende hoofdhuid. De bekendste boosdoeners zijn psoriasis en seborroïsch eczeem (roos). Beide aandoeningen kenmerken zich door dikke gele of witte schilfers in het haar. Alleen een specialist kan vaststellen of het bij jou om psoriasis of seborroïsch eczeem gaat.

Wees echter niet direct bang dat je een huidaandoening hebt als je last hebt van jeuk op je hoofd. De oorzaak kan ook onschuldig zijn, zoals het gebruik van de verkeerde haarproducten. De meeste haarproducten bij de supermarkt en drogist bevatten irriterende ingrediënten zoals parfum en synthetische stoffen, die de hoofdhuid kunnen irriteren.

Hoe kom je van een jeukende hoofdhuid af?

Wat de oorzaak van de jeuk op je hoofdhuid ook is; er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de symptomen op zijn minst te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen:

  • Voorkom temperatuurwisselingen. Je kunt temperatuurwisselingen door de seizoenen nooit helemaal vermijden, maar wel kun je de verwarming in je huis lager zetten, minder heet douchen of minder warm föhnen.
  • Laat je haar luchten. Draag jij je haar in een strakke man bun of draag je vaak een pet? Dan kan je haar minder goed op een natuurlijke manier luchten. Geef je haar dus regelmatig ruimte om te ademen.
  • Leef gezond. Stress, medicatie en ongezonde voeding zijn voor veel mannen belangrijke veroorzakers van een jeukende of schilferige hoofdhuid. Leef daarom gezond, gun jezelf ontspanning en voorkom dat je medicatie nodig hebt.

Welke producten tegen een jeukende hoofdhuid?

Zoals goedkope en synthetische haarproducten kunnen zorgen voor een jeukende hoofdhuid, kunnen goede en natuurlijke producten jeuk en irritatie juist bestrijden. Hieronder noemen we de 3 producten die bij mannen effectief werken tegen een jeukende hoofdhuid:

  • Reuzel Spray Grooming Tonic. Haartonic beschermt je haar tegen snelle temperatuurveranderingen zoals de hitte van een föhn. Extra voordelen van deze tonic zijn de lichte maar langdurige hold en natuurlijke glans.
  • By Vilain No Flake Anti-Dandruff Shampoo. Heb je veel last van jeuk, schilfers en roos op je hoofdhuid? Deze hoogwaardige shampoo heeft krachtige anti-rooseigenschappen, houdt de hoofdhuid schoon en gezond en gaat jeuk en irritatie actief tegen.
  • Hanz de Fuko Natural Conditioner. Met 16 natuurlijke plantenextracten en beschermende ingrediënten is dit de ultieme conditioner voor die mannen die last hebben van een droge, geïrriteerde en jeukende hoofdhuid.