Hoe maak ik mijn krullende baard recht?

Hoe maak ik mijn krullende baard recht
Ben jij een man met een krullende baard? Dan kun je dit ervaren als een zegen of een vloek. Door de krullende haren ziet je baard er immers voller en karakteristieker uit. Tegelijkertijd moet je meer aandacht aan de verzorging besteden en heb je eerder last van knopen en klitten. Hieronder leggen we daarom uit hoe je je krullende baard het beste kunt verzorgen en recht kunt maken.

Waarom krult mijn baard?

Krullen in je baard zijn genetisch bepaald en hierdoor (maar net hoe je het bekijkt) een kwestie van geluk of pech. Heb je asymmetrische haarzakjes, dan groeien hier ovaal gevormde baardharen uit die steeds meer krullen naarmate ze langer worden. Ook uit symmetrische haarzakjes kunnen gekrulde haren groeien, als een specifieke keratinesoort in de haarschacht ongelijk is verdeeld.

Een andere reden voor een krul in je baard is droogheid van de huid en haren. Zeker bij een langere baard is het gebruik van baardshampoo, baardolie en baardbalsem onontbeerlijk om de baardharen te reinigen en hydrateren. Krullende haren zitten dichter op de huid, waardoor dat ook geldt voor bacteriën en vuiligheid. Regelmatig wassen met baardshampoo is dan ook het devies.

Hoe verzorg ik mijn krullende baard?

Op het gebied van baardverzorging is meer echter niet altijd beter. Daar waar je baardolie en baardbalsem dagelijks kunt gebruiken, maakt baardshampoo je baard in dat geval juist droger. Was je baard gemiddeld dan ook twee tot drie per week om uitdroging te voorkomen. Een aanvullend product als conditioner kun je wel dagelijks gebruiken, want dit houdt je baard zacht en soepel.

Met name bij een krullende baard is het dagelijks gebruik van een baardkam ook erg belangrijk. Kam je baard in elk geval elke ochtend met een baardkam met wijde tanden om knopen en klitten te verwijderen. Gebruik liever geen plastic kam, want die kan je baardharen beschadigen. Een aanrader is een kwalitatief hoogwaardige houten baardkam zoals deze wijdgetande kam van Mr Bear Family.

Hoe kan ik mijn baard recht maken?

Wil jij je krullende baard niet alleen optimaal verzorgen, maar ook zo recht mogelijk maken voordat je de deur uitgaat? Gebruik dan in elk geval geen sea salt spray zoals soms wordt aangeraden, want dat zorgt juist voor méér krul in je baardharen. Liever borstel je je droge baard met goede baardborstel om hem in model te brengen. De baardborstel van Mr Natty kunnen we aanbevelen.

Helpt dit niet genoeg? Dan kun je eventueel ook een föhn of stijltang gebruiken. De hitte zorgt ervoor dat je krullende baardharen plooibaarder worden, maar kan ze ook beschadigen. Pas deze methode daarom niet te lang achter elkaar toe en zeker niet elke dag. Het meest effectief is om je natte baard ’s ochtends goed droog te föhnen en tegelijkertijd zorgvuldig recht te borstelen. Succes!