Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

26 juni 2020

Knopen en klitten in je baard: wat nu?

Heb je een volle of krullende baard? Dan krijg je ongetwijfeld geregeld te maken met vervelende knopen en klitten, die steeds groter en pijnlijker worden als je ze niet snel weghaalt. Maar hoe ontstaan deze knopen en klitten nu eigenlijk en hoe kun je ze voorkomen? Hieronder geven we een aantal simpele tips waarmee jij je baard direct knoop- en klitvrij maakt.

Hoe ontstaan knopen en klitten in je baard?

De haren in je baard groeien in verschillende richtingen. Dat is op zich niet erg, maar het betekent ook dat ze in elkaar kunnen groeien zodra je baard langer wordt. Zeker als je gezichtshaar krult, zul je sneller last krijgen van knopen en klitten. Krullende baardharen zijn vaak genetisch bepaald door de vorm van je haarzakjes of een ongelijke keratineverdeling in de haarschacht.

Maar er zijn meer mogelijke oorzaken van een krullende en daardoor lastig handelbare baard. Met name als je baardharen droog en/of beschadigd zijn, zullen ze eerder gaan krullen en stijf en ruw aanvoelen. Uitdroging kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te weinig water drinkt, maar ook te vaak wassen met baardshampoo verwijdert de natuurlijke oliën uit je gezichtshaar.

Start je baardverzorging in de ochtend

De beste manier om van die vervelende knopen en klitten af te komen, is dan ook om het probleem aan het begin van elke dag bij de (haar)wortel aan te pakken. Een verfrissende douche mag sowieso niet ontbreken in je dagelijkse verzorgingsroutine en bovendien helpt het warme water om je baardharen zacht en meegaand te maken.

Heet douchen kan je gezichtshuid en -haar echter ook uitdrogen. Breng daarom elke ochtend na het douchen een paar druppels baardolie aan op je baard en smeer goed uit. Masseer de wortels van je baardharen stevig in en let hierbij nog niet op het model dat je hiermee creëert. Het stijlen van je baard komt straks nog wel.

De juiste baardkam tegen knopen en klitten

De volgende stap is meteen de belangrijkste: het kammen van je baard. Zeker bij een krullende baard zullen knopen, klitten en veiligheid vaak dichter op de gezichtshuid zitten. Na het douchen en aanbrengen van baardolie, is je baard eindelijk zacht en plooibaar genoeg om hem pijnloos uit te kammen. Kam altijd van beneden naar boven en blijf kammen tot alle knopen weg zijn.

Belangrijk om te weten is dat niet elke baardkam goed werkt tegen knopen of klitten. Zeker bij een dikke baard is het belangrijk dat je een baardkam gebruikt met wijde tanden. Ook verdient een kam van hout of cellulose acetaat de voorkeur, omdat dit je baard niet statisch maakt en je je haren er minder snel pijnlijk mee uittrekt dan bij plastic of stalen varianten.

Dit is onze favoriete baardkam om pijnloos knopen en klitten uit je baard te halen: