• Lorem ipsum

Hoe voorkom ik ingegroeide haren na het scheren?

22 Sep 2020

Veel mannen die zich regelmatig scheren krijgen ermee te maken: ingegroeide haren. Die voelen niet prettig, zien er niet fraai uit en zijn ook niet zomaar weer verdwenen. Gelukkig kun je de kans op ingegroeide baardharen na het scheren flink verkleinen door de volgende 6 tips toe te passen:

Scheer jezelf na het douchen

Over scheren voor of na het douchen zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is wel dat warm water de gezichtshuid kalmeert, poriën opent en baardharen zachter maakt. Hierdoor glijdt het scheermes tijdens het scheren soepeler over de huid en is de kans op ingegroeide haren kleiner. Met name als je stevige baardgroei of stugge baardharen hebt, kun je jezelf het beste na het douchen scheren.

Reinig je huid grondig

Steeds meer mannen gebruiken gezichtsreiniger en met een goede reden. Het wassen van je gezicht met het juiste product verwijdert stof en vuiligheid, voorkomt verstopte poriën, mee-eters en puistjes en maakt de huid én baardharen gladder, stralender en zachter. Dit laatste vergemakkelijkt het scheren en kan zelfs licht ingegroeide haartjes helpen losmaken.

Vervang scheermesjes regelmatig

Botte scheermesjes zijn misschien wel de grootste oorzaak van ingegroeide haren na het scheren. Een bot mesje snijdt niet door de haar heen, maar trekt eraan en zorgt hiermee voor een geïrriteerde gezichtshuid. Zorg daarom altijd voor scherpe scheermesjes door ze tijdig te vervangen. De meeste mannen doen ongeveer vijf tot zeven scheerbeurten met hetzelfde mesje.

Gebruik één mesje in plaats van meerdere

Cartridgesystemen van merken als Gillette zijn bij elke supermarkt en drogist te vinden. Helaas vergroten scheersystemen met meer mesjes de kans op ingegroeide haren. Nadat het eerste mesje de baardhaar heeft afgeschoren, doen de andere mesjes niets anders dan de achterblijvende haarfollikels irriteren. Kies daarom liever voor één mes zoals een open scheermes of safety razor.

Scheer in de juiste richting

Tegen de haargroeirichting in scheren is een veelgemaakte fout. Het scheerresultaat oogt hooguit iets gladder, maar dat komt vooral omdat het mesje de haren eerst uittrekt en daarna pas afsnijdt. Als de haren dicht onder het huidoppervlak afbreken, is de kans groter dat ze naar binnen groeien. Scheer daarom bij voorkeur altijd met de haargroeirichting mee.

Houd je huid gehydrateerd

Houd jij je al aan alle bovenstaande tips, maar heb je toch geregeld last van razor burn of ingegroeide haren? Dan is het zaak om je huidverzorging naar een hoger niveau te tillen. Met een goede gezichtscrème speciaal voor mannen bied je tegenwicht aan de huidirritatie die scheren met zich meebrengt en hydrateer, verzacht en kalmeer je de huid.

Tip: Gezichtscrème Organic van Muhle voedt, beschermt en hydrateert de geïrriteerde huid na het scheren. De crème bevat alleen natuurlijke ingrediënten en ondersteunt de gladheid, elasticiteit en regeneratie van de mannenhuid.