Hoe hou ik mijn stoppelbaard bij?

Hoe hou ik mijn stoppelbaard bij
Een gladgeschoren look is voor mannen al lang geen vereiste meer. In het straatbeeld zien we dagelijks de meest uiteenlopende soorten gezichtsbeharing; van goed getrimde stoppelbaarden tot ruige lange baarden. Over de eerstgenoemde baardstijl gaan we het vandaag hebben. Want hoe kun je een stoppelbaard eigenlijk het beste bijhouden, verzorgen en vormgeven?

Past een stoppelbaard wel bij mij?

Voordat we dieper ingaan op zaken als trimmen, verzorgen en shapen, is het belangrijk om jezelf eerst de vraag te stellen of een stoppelbaard wel bij je past. Gelukkig kunnen verreweg de meeste mannen deze vraag positief beantwoorden. Dit baardtype sluit aan op vrijwel elke stijl en gelegenheid en uit onderzoek komt naar voren dat de stoppelbaard ook bij vrouwen punten scoort.

Daarnaast is een stoppelbaard handig als je huid bijvoorbeeld slecht reageert op scheren, je er graag wat ouder of mannelijker uit wilt zien of als een lange baard op je werk echt not done is. Minder geschikt is dit baardtype echter als je baardgroei onvoldoende is, je geen zin hebt in het dagelijkse onderhoud of je partner maar blijft klagen over dat hinderlijke geprik in haar gezicht!

Hoe hou ik de lengte van mijn stoppelbaard bij?

Heb je eenmaal de knoop doorgehakt, dan kun je afhankelijk van de snelheid van je baardgroei al binnen enkele dagen de trotse eigenaar zijn van een stoppelbaard. Daarna is het zaak om hem op de perfecte lengte te houden en dat doe je natuurlijk met een goede baardtrimmer. De ideale baardlengte verschilt per persoon; de een kiest voor een lengte van 1 mm en de ander voor 4 mm.

Veel heeft te maken met de volheid van je gezichtsbeharing en de vormen van je gezicht. Dit is dus vooral een kwestie van experimenteren. Is dit je eerste stoppelbaard, dan is het handig om kort te beginnen en hem telkens een millimeter langer te laten groeien. Binnen een week weet je vaak al welke baardlengte jou het beste staat.

Stoppelbaard verzorgen en vormgeven: hoe doe ik dat?

Hoewel het bijhouden van een stoppelbaard een stuk minder werk is dan jezelf dagelijks glad scheren, gaat het wel iets verder dan trimmen alleen. Ga je namelijk voor een verzorgde look, dan wil je jouw stoppelbaardje ook shapen oftewel vormgeven.

Dit vormgeven doe je door bepaalde baarddelen buiten je natuurlijke groeipatroon glad te scheren (vaak zijn dit de plekken in je hals en aan de bovenkant van je wangen), zodat je baard mooie strakke lijnen krijgt.

Dan is er nog de kwestie van het verzorgen van je baard. Ook bij een stoppelbaard zijn producten als baardbalsem en baardolie geen overbodige luxe. Toegegeven: je hebt ze minder nodig dan bij een lange baard, maar voor een optimale voeding en hydratatie van je huid en baardharen (en natuurlijk een lekker luchtje!) hoort dit toch echt onderdeel te zijn van je dagelijkse verzorgingsritueel als man. Succes!