Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

24 augustus 2020

Ik heb last van inhammen! Wat nu?

Weinig dingen zijn vervelender voor een moderne man die in de spiegel kijkt: inhammen. Zeker als ze elke maand een beetje dieper worden en je nog jong van lijf en leden bent. Maar hoe ontstaan inhammen in je kapsel eigenlijk en hoe kun je ze het beste tegengaan? Hieronder leggen we je alles uit wat je moet weten.

Waarom heb ik inhammen?

Inhammen zijn driehoekige kalende plekken net boven je slapen. Ze zijn het teken van een terugtrekkende haargrens die ontstaat als het gevolg van erfelijke kaalheid. Dit bekende fenomeen bij mannen staat ook wel bekend als Alopecia androgenetica. Maar liefst 40% van de Nederlandse mannen heeft last van dit type haaruitval en inhammen vormen dan ook een grote ergernis.

Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, dat wordt aangemaakt uit testosteron en het enzym 5-alpha-reductase. Doordat het enzym dihydrotestosteron afbreekt, verkort de groeifase van het haar en zullen haarwortelzakjes eerder het eind van hun natuurlijke levenscyclus bereiken en afsterven.

Wat je kunt doen tegen inhammen

De genetische oorsprong van Alopecia androgenetica betekent dat je onvermijdelijk haar zult verliezen naarmate je ouder wordt. Hoeveel en op welke plekken verschilt echter per maand. De ene man ontwikkelt een grote kale plek op het achterhoofd, terwijl het voor de ander hooguit bij diepe inhammen blijft.

Hoe dan ook begint haaruitval bij de meeste mannen met inhammen in het kapsel. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je deze inhammen kunt verbergen of tegengaan:

Leef gezonder

Gezonder leven is voor de moderne en stijlbewuste man altijd een goed idee. Dat betekent niet alleen gezonder eten, maar ook meer tijd vrijmaken voor ontspanning. Stress draagt namelijk in belangrijke mate bij aan haaruitval, doordat het zorgt voor een toename van adrenaline in het lichaam.

Deze adrenaline hoopt zich op in de talgklieren in de hoofdhuid en produceert melkzuur wat de haargroei belemmert. Op het gebied van voeding is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een belangrijke voedingsstof om inhammen tegen te gaan is ijzer, dat van nature veel voorkomt in vlees en donkergroene bladgroenten.

Kies het juiste kapsel

Het ontstaan van inhammen gaat vaak samen met haar dat dunner wordt. Je kunt dit minder laten opvallen door te kiezen voor het juiste kapsel. Kies bijvoorbeeld voor een model met een lange voor- of bovenkant, die je gedeeltelijk over de inhammen kunt laten heenvallen.

Een andere optie is de tegenovergestelde manier, door juist te kiezen voor een kort kapsel. Hou de bovenkant en zijkanten op dezelfde (korte) lengte, zodat met name diepe inhammen minder in het oog springen. Ook kun je ervoor kiezen om je hoofd helemaal kaal te scheren.

Gebruik de juiste haarproducten

Als je last hebt van inhammen of dunner haar, dan zijn natte stylingproducten een absolute no-go. Hierdoor lijkt het haar alleen maar dunner en wordt de schedel makkelijker zichtbaar. Een veel betere keuze zijn daarom matte haarproducten zoals bijvoorbeeld een goede clay of paste.

Dit zijn de twee haarproducten die we van harte kunnen aanbevelen als je last hebt van haaruitval of inhammen:

  • Pacinos Matte. Deze haarpaste heeft een medium hold en onderscheidt zich met een droge en matte finish. Het product biedt langdurige definitie en een natuurlijke look.
  • Layrite Cement Hair Clay. Deze intense clay combineert een hoge hold met een extreem volle look. Het product geeft een schone matte afwerking en is makkelijk uitwasbaar.