Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

27 juni 2019

Ik heb kale plekken in mijn baard! Wat nu?

Een baard straalt kracht, gezondheid en mannelijkheid uit. Niet zo gek dus dat de volle mannenbaard definitief terug is in het Nederlandse straatbeeld. Maar een epische baard is helaas niet iedereen gegeven. Heb jij bijvoorbeeld last van onregelmatige baardgroei of lege, kale plekken in je baardhaar? Wij geven je tips om tóch de show te stelen met een baard waar je ‘u’ tegen zegt:

Waarom is mijn baardgroei onregelmatig?

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen: je bent zeker niet de enige. Bijna iedereen heeft wel lege plekken in zijn baard, maar bij de een zijn ze opvallender dan de ander. Ook zijn kleine kale plekjes vaak niet te zien, omdat andere haren ze vanaf een bepaalde haarlengte bedekken. Tot slot merken andere mensen onregelmatigheden in jouw baard vaak nauwelijks op; je bent zelf eigenlijk de enige!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat onregelmatige baardgroei niet vervelend kan zijn. Al is het alleen maar omdat dit het bereiken van een volle, lange baard langer laat duren. Je hebt hiervoor wat meer geduld nodig dan anderen die gezegend zijn met een gelijkmatige baardgroei, maar wees gerust: ook jouw baard is na verloop van tijd vroeg of laat op lengte en het pronkstuk van je voorkomen!

Tips om lege plekken in je baard te verhelpen

Gelukkig is er nog best het een en ander dat je kunt doen om lege plekken in je baard te verhelpen, of beter gezegd, minder op te laten vallen. Een veel toegepast trucje (kijk maar eens naar bekende acteurs) is bijvoorbeeld om de baardharen wat korter te houden. In een klassieke drie dagen baard vallen kale stukken minder op omdat de haren kort zijn.

Een andere manier is om te experimenteren met de vorm en lijnen van je baard. Is je baardgroei onregelmatig aan de bovenkant van de wangen? Breng de grens van de baard dan wat lager aan en leg met de baardvorm de nadruk op de vollere gedeeltes. Let hierbij natuurlijk wel op dat je zo natuurlijk mogelijk ogende lijnen creëert.

Hoe bestrijd ik kale plekken in mijn baard?

Naast de optische trucs hierboven, kun je ook proberen om de haargroei op de kalere plekken in je baard te stimuleren. Natuurlijke middelen die bijdragen aan een gezonde baardgroei zijn onder meer ginseng, tea tree olie en engelwortelextract. Ook oliën als jojoba-olie, arganolie, druivenpitolie en amandelolie hebben op dit gebied een goede reputatie.

Werkt geen van deze middelen en lijken de kale plekken in je baard alleen maar erger te worden? Dan heb je misschien last van alopecia areata, een aandoening die plaatselijke haaruitval veroorzaakt onder invloed van onder meer stress. Gelukkig is er ook goed nieuws: in veel gevallen groeien de kale plekken in je baard later weer dicht. We raden je aan om bij een vermoeden van alopecia areata je dokter te raadplegen.