Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

4 oktober 2018

Hoe vaak moet ik mijn baard wassen?

Eens in de zoveel tijd komen ze op social media voorbij: de alarmerende berichten dat de gemiddelde mannenbaard net zoveel bacteriën bevat als een wc-bril. Hoewel dit soort titels misleidend zijn en de werkelijkheid schromelijk overdrijven, schuilt er wel een kern van waarheid in. Het regelmatig wassen van je baard is namelijk nodig om hem fris en schoon te houden.

Waarom wordt mijn baard vies?

Op zich is het geen verrassing dat er in elke mannenbaard bacteriën voorkomen. Ga maar na: er blijven etensresten in achter tijdens het eten, drankresten tijdens het drinken en gedurende de dag raak jij je baard veelvuldig met (vieze) handen aan. Niet zo vreemd dus dat vuiligheid en bacteriën zich na verloop van tijd al snel opstapelen.

Nu zijn etensresten nog niet eens het ergste, maar minder smakelijk wordt het als jij je handen na een toiletbezoek niet heel grondig wast. En guess what: de meeste mannen wassen hun handen niet de aanbevolen 20 seconden op de voorgeschreven manier (inclusief grondig inzepen van vingers en nagels). Na een toiletbezoek je baard aanraken is dan ook niet zo hygiënisch.

Daar komt bij dat een baard makkelijker bacteriën ‘vangt’ dan andere lichaamsbeharing. De stugge structuur van de baardharen zorgt ervoor dat viezigheid als het ware sneller blijft hangen en er een aangenaam klimaat voor bacteriën ontstaat. Dit zorgt ervoor dat mannen met baarden extra aandacht mogen besteden aan een goede verzorging en hygiëne.

Hoe vaak was ik mijn baard?

Natuurlijk moeten ons streven naar hygiëne ook niet overdrijven. Bacteriën zijn al sinds mensenheugenis onderdeel van ons bestaan en zijn in de meeste gevallen niet schadelijk. Wel kunnen er problemen ontstaan als ze zich over een langere periode opstapelen. Alleen regelmatige wasbeurten kunnen er dan ook voor zorgen dat je baard een gezonde hygiëne behoudt.

Maar wat is regelmatig wassen nu precies? De een vindt een dagelijkse wasbeurt immers noodzakelijk, terwijl de ander wekelijks wassen al voldoende vindt. De waarheid ligt in het midden. Om de dag je haar wassen is namelijk al genoeg om een goede balans te vinden tussen gemak en persoonlijke hygiëne. Dit komt in de praktijk neer op circa 2 tot 3 keer per week.

Het wassen van je baard doe je natuurlijk met baardshampoo of baardzeep. Overigens staat niets je in de weg om je baard ook op andere dagen in de week te wassen – maar dan alleen met lauwwarm water tijdens het douchen. Daarnaast kun je nog tal van andere producten gebruiken om je baard schoon en hygiënisch te houden. Lees hier meer over het schoonhouden van je baard.