Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

10 april 2020

Kapper dicht? Zo knip jij je eigen haar

Nu de kappers dicht zijn en dat waarschijnlijk ook nog wel even blijven, zit jij met je handen in het haar. Want dat blijft maar groeien, terwijl je toch echt niet zit te wachten op een lang of halflang kapsel. Gelukkig is er een oplossing, want het zelf knippen van je haar is verrassend makkelijk als je weet waar je aan begint. Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Zelf je haar knippen: de voorbereiding

Normaal zijn we niet zo van de clichés, maar bij het knippen van je eigen haar is een goede voorbereiding toch echt het halve werk. Dat begint met het verzamelen van de spullen die je nodig hebt. Het eerste is een grote spiegel, zodat je tijdens het knippen kan zien wat je aan het doen bent. Twee spiegels zijn nog beter; zo kun je via beide spiegels ook de boven- en achterkant van je haar bekijken.

Veel moderne mannenkapsels hebben een opgeschoren zij- en achterkant. Wat je hiervoor nodig hebt, is een goede tondeuse met verschillende standen. Maar tenzij je voor een buzz cut gaat, wil je natuurlijk niet al je haar millimeteren. Daarom heb je ook een schaar nodig. Niet zo een als bij de kapper, want die is lang, dun en puntig – en dus vooral handig om anderen mee te knippen.

Knip je zelf je eigen haar, dan wil je hiervoor een kort schaartje gebruiken. Een snor- of baardschaartje is hiervoor echt ideaal. Dit gebruik je in combinatie met een fijne kam om het haar op de juiste lengte af te knippen. Wil je lange haren op de bovenkant van je hoofd uit de weg houden (bijvoorbeeld tijdens het opscheren van de zijkanten), dan gebruik je hiervoor Hair Grippers.

Producten voor het knippen van je eigen haar vind je bij Mannenzaak:

Scheer- en kniptechnieken

Heb je alles wat je nodig hebt? Dan staat niets je meer in de weg om te beginnen. Maak je haar licht vochtig en kam het vervolgens in drie delen: de achterkant, bovenkant en zijkanten. Je kamt de zijkanten naar voren, waarna je begint met het bijwerken ervan. Afhankelijk van de look die je wilt, kun je ze opscheren (met een tondeuse) of juist gedekt houden (knippen met een schaar).

Knip je de zijkanten, dan gebruik je de kam om het haar op te tillen en door de kamtanden te schuiven tot de gewenste lengte. Daarna knip je het haar met het snor- of baardschaartje strak en evenwijdig langs de kam af. Je zult zien: alleen al het bijwerken van de zijkanten geeft je kapsel een strakkere en verzorgdere uitstraling.

Maar als stijlvolle man neem je hier natuurlijk geen genoegen mee. Je gaat verder met de boven- en achterkant en gebruikt hiervoor liefst twee spiegels. Je gebruikt dezelfde kamtechniek als hierboven om de gewenste kniplengte af te meten en werkt aan de achterkant van boven naar beneden. Wil je de achterkant opscheren? Vraag hiervoor de hulp van je partner of een huisgenoot.

Zelf je haar knippen of scheren: kies je kapsel

Met de bovenstaande kniptechnieken kun je een heel behoorlijk resultaat behalen met het zelf knippen van je haar. De makkelijkste look voor mannen is de buzz cut: hierbij millimeter je al je haar, wat resulteert in een stoere en frisse look voor in de komende warme maanden. Maar natuurlijk kun je elke look creëren: van side part tot pompadour en van quiff tot slick back!

Is het eindresultaat na het knippen niet helemaal zoals je gehoopt had? Geen nood: style je haar eerst met een haarproduct zoals een goede clay, paste, crème of pomade. Je zult zien dat je kapsel nu al een stuk professioneler oogt. En valt er echt niets meer te redden aan jouw eigen haarcreatie? Pak dan de tondeuse en ga alsnog voor een buzz cut; voor je het weet, groeit je haar weer aan!