Wat is castor olie?

Wat is castor olie?
Er is een ingrediënt dat jouw favoriete haarolie, scheerolie, baardolie en aftershave misschien wel delen. Dit ingrediënt is castor olie. Castor olie, ook wel bekend als wonderolie, is goed voor je huid en haar en is daarom een populair bestanddeel in verzorgingsproducten voor mannen. Lees hier waarvoor je castor olie allemaal kunt gebruiken.

Wat is castor olie precies?

Castor olie, ook wel ricinusolie of wonderolie genoemd, is een unieke plantaardige olie met bijzondere eigenschappen. Het wordt gewonnen uit de zaden van de ricinus plant, die ook wel wonderboom of castorboom wordt genoemd.

De olie is rijk aan het omega 9-vetzuur ricinolzuur, een vetzuur dat maar liefst 90% van de samenstelling uitmaakt en zorgt voor de bijzondere werking van castor olie. De olie is erg dik en stroperig van structuur. De kleur varieert van een lichtgele tot donkerbruine tint.

Wat is de geschiedenis van castor olie?

Het gebruik van castor olie kent een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Zo werd de olie al gebruikt in het oude Egypte, zo'n 4000 jaar geleden. Dit weten we omdat resten van de olie zijn teruggevonden in oude Egyptische graftombes.

Ook de oude Grieken en Romeinen maakten gebruik van castorolie voor cosmetische en medicinale doeleinden. De olie is via Egypte en de handelsroutes in Azië en het Caribisch gebied terechtgekomen.

Ook de Ayurvedische geneeskunde maakt al duizenden jaren gebruik van castorolie voor medicinaal gebruik tegen tal van kwalen. Inmiddels wordt castorolie voornamelijk in India en op Jamaica geproduceerd uit de zaden van de castor plant.

Waar kun je castor olie voor gebruiken?

Castor olie is goed voor heel veel zaken. Tegenwoordig wordt castorolie vooral cosmetisch gebruikt vanwege de gunstige effecten op huid en haar:

Waarom castor olie goed is voor de huid

Bij scheren en in aftershaves is castorolie ideaal vanwege de kalmerende en verzachtende werking op de huid. Het voorkomt irritaties na het scheren en helpt de huid te herstellen. Door de antibacteriële werking voorkomt het ontstekingen. De olie hydrateert de huid en vermindert uitdroging.

Waarom castor olie goed is voor je haar

Castor olie maakt droog en beschadigd haar weer zacht en glanzend. Het conditioneert het haar diep van binnenuit, stimuleert de haarwortels en bevordert de haargroei. Ook verhindert castor olie gespleten punten. Je kunt castor olie in pure vorm op je haar aanbrengen of haarverzorgingsproducten kopen die castor olie bevatten.

Heeft castor olie bijwerkingen of is het gevaarlijk?

Castor olie is een natuurlijk product en over het algemeen volkomen veilig voor uitwendig gebruik. Bij aanbrengen op de huid zijn geen bijwerkingen bekend, ook niet na langdurig gebruik. De olie is zelfs geschikt voor gebruik bij baby's en zwangeren. Over het algemeen wordt castor olie dan ook als zeer veilig en zeker niet als gevaarlijk beschouwd.

In welke verzorgingsproducten zit castor olie?

Castor olie zit in vele huid- en haarverzorgingsproducten voor mannen. Hieronder noemen we 3 van de populairste producten bij Mannenzaak die castor olie bevatten:

1). Dr K Soap Company Scheerolie XL. Verkwikkende scheerolie met castor olie voor extra goede smering tijdens de scheerbeurt en een gladder scheerresultaat.

2). Officina Artigiana Milano Aftershave Najran. Hoogwaardige achtershave met castor olie voor intensieve voeding en hydratatie en een zachte en soepele huid.

3). Layrite Super Hold Pomade. Extreem sterke pomade met castor olie om pluizig haar tegen te gaan en het haar gladder te maken en glans te geven.