Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €45,-
Achteraf betalen

19 januari 2018

Zo onderhoud jij je klassieke open scheermes

Scheer jij je regelmatig glad, maar doe je dat met een doodgewoon scheermesje uit de supermarkt? Dan mis je iets! Glad scheren kan namelijk nóg gladder en comfortabeler door een klassiek open scheermes te gebruiken. De vele voordelen daarvan hebben we al eens in een eerder artikel besproken, maar zo’n kwaliteitsmes moet je natuurlijk ook onderhouden. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Waarom een klassiek open scheermes slijpen?

De belangrijkste factor bij het onderhouden van een open scheermes is zorgen dat het scherp blijft. De scherpte van het mes is niet alleen bepalend voor de gladheid van het scheerresultaat, maar maakt ook een groot verschil in het comfort van je scheerervaring. Een bot mesje resulteert immers al snel vervelende sneetjes of op zijn minst in ongewenste huidirritatie.

Het aanscherpen van je scheermes is niet moeilijk, alleen moet je wel even weten hoe het werkt. Met het slijpen wil je oneffenheden in het mes verwijderen en de rand zowel gladder als scherper maken. Hiervoor gebruik je hulpmiddelen zoals een scheerriem, een slijpsteen (eventueel met slijpsteenhouder) en optioneel een handdoek en schoteltje met water.

Wanneer moet ik mijn klassieke open scheermes slijpen?

Als je jouw klassieke scheermes nieuw koopt, hoef je je in het begin nog geen zorgen te maken. Doorgaans blijft het in de eerste paar maanden letterlijk messcherp. Merk je na verloop van tijd tijdens het scheren dat het mes minder kort scheert, harder aan de baardharen trekt en sneller de huid irriteert, dan kan het geen kwaad om de slijpsteen erbij te pakken.

Omdat bovengenoemde zaken subjectief zijn en soms geleidelijk verlopen, kan het lastig zijn ze juist in te schatten. Gelukkig zijn er ook een aantal andere trucs die je kunt gebruiken. Ga bijvoorbeeld met een natte duim langs de rand van het mes en kijk hoeveel oneffenheden je voelt. Of glij het mes over een natte duimnagel om te kijken of het er zachtjes insnijdt – zo niet, dan is het tijd voor een slijpbeurt.

Hoe moet ik een klassiek open scheermes slijpen?

De eerste stap bij het slijpen van een klassiek open scheermes is om het plat op de slijpsteen te plaatsen. In feite slijp je de rand van het mes hierdoor onder een lichte hoek, want de rug van het mes is veelal dikker dan de rand. Het platleggen op de steen creëert hierdoor de ideale slijphoek en zorgt ervoor dat je niet teveel, maar ook niet te weinig slijpt.

Belangrijk is om het scheermes tijdens het slijpen traag en zachtjes naar beneden te bewegen. Te snel en hard slijpen resulteert namelijk in een gedeeltelijke slijping, waardoor sommige delen van het mes bot blijven. Slijp je klassieke open scheermes tot slot niet overdreven lang – een te scherp mes leidt net zo goed tot huidirritatie. Dus, luidt ons advies: Scheer, maar slijp met mate!