Hoe snel groeit mijn haar als man?

Hoe snel groeit mijn haar als man
Wil jij je haar als man laten groeien? Wanneer je nu een korte coupe hebt, kan het even duren voordat je deze hebt omgetoverd in lange mannelijke manen. Maar hoeveel geduld moet je nu echt hebben en wat kun je doen om het groeiproces van jouw haar te versnellen? In dit artikel lees je handige weetjes en 4 tips om je haar als man sneller te laten groeien.

Hoe snel groeit het haar van een man?

Het haar van mannen groeit gemiddeld even snel als dat van vrouwen – namelijk ongeveer 0,5 tot 1,5 centimeter per maand. Er zit hierbij geen verschil tussen hoofdhaar en baardhaar. Wel kan de snelheid waarmee je haar groeit per seizoen verschillen. Zo groeien je hoofdhaar en baard sneller in de zomer, doordat de testosteronproductie van mannen in dit seizoen doorgaans hoger ligt.

Op basis van de bovengenoemde groeisnelheid van haar kun je ervan uitgaan dat je je haar in een jaar tijd ongeveer tussen de 6 en 18 centimeter kunt laten groeien. Zo kun je in hetzelfde jaar dus van een kort naar een aardig lang herenkapsel gaan. De precieze groeisnelheid zal overigens per man verschillen, want deze is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, levensstijl en gezondheid.

Je haar als man sneller laten groeien: 4 tips

Wil jij je haar als man sneller laten groeien? Goed om te weten is dat de levenscyclus van menselijk haar uit 3 fasen bestaat: een anagene, catagene en telogene fase. De anagene fase is de actieve groeifase van het haar en deze fase wil je dan ook zoveel mogelijk verlengen. Hieronder geven we de 4 meest effectieve manieren waarop je dit als man kunt doen om je haargroei te versnellen:

1). Ga vaker naar de kapper

Hoewel je intuïtie misschien iets anders zegt, is het voor een optimale haargroei belangrijk om je haar regelmatig te laten knippen. Dit haalt de dode punten uit je haar voordat ze beschadigen of afbreken en zorgt er zo voor dat de natuurlijke groeicyclus van het haar zich ongehinderd kan doorzetten. Vraag je kapper natuurlijk wel om niet teveel haar in één keer af te knippen.

2). Gebruik natuurlijke haarverzorgingsproducten

Synthetische of irriterende stoffen zoals sulfaten, parabenen, siliconen en alcohol komen vaak voor in haarverzorgingsproducten voor mannen. Deze stoffen hebben over het algemeen een ongunstige invloed op je haargroei en hierdoor kun je ze beter vermijden. Bij Mannenzaak bieden we daarom kwalitatief hoogwaardige haarverzorgingsproducten met een natuurlijke formule, zoals:

3). Was en föhn je haar niet dagelijks

Als verzorgde en stijlbewuste man ben je ongetwijfeld geneigd om je haar regelmatig te wassen en te stijlen. Overdrijf dit echter niet, want voor een snelle haargroei wil je de natuurlijke vetten op je hoofdhuid tot op zekere hoogte behouden en je haar niet te vaak blootstellen aan hitte. Houd daarom altijd minimaal 1 dag tussen wasbeurten en föhn je haar desnoods op de koude stand.

4). Eet en leef gezond

Hierboven zeiden we het al eerder: de snelheid waarmee je haar groeit, is mede afhankelijk van je levensstijl en gezondheid. Probeer daarom regelmatig te sporten, drink niet te vaak alcohol en eet gezond om je haar voldoende voedingsstoffen te geven om te groeien. Je merkt het verschil misschien niet binnen 1 maand, maar zeker als je je haar langere tijd gaat laten groeien!