Hoe onderhoud ik mijn scheerkwast?

hoe-onderhoud-ik-mijn-scheerkwast
De scheerkwast is bezig aan een indrukwekkende comeback. Daar waar zo’n kwast een klein decennium geleden voornamelijk nog werd gebruikt door de oudere generatie, heeft inmiddels ook de jongere garde de vele voordelen ervan herontdekt. Onlangs vertelden we reeds hoe je een scheerkwast gebruikt, maar minstens zo belangrijk is: hoe onderhoud je hem eigenlijk?

Ga zorgvuldig met je scheerkwast om

Bij Mannenzaak kun je terecht voor een brede variëteit van kwalitatief hoogwaardige scheerkwasten. De beste kwaliteit bieden doorgaans exemplaren van dassenhaar, maar ook alternatieven van varkenshaar, paardenhaar en synthetische materialen zijn in toenemende mate populair. Elk type kwast biedt zijn eigen specifieke voordelen, hoewel jij je aan een variant met dassenhaar sowieso geen buil kunt vallen.

Welk type kwast je ook kiest – geregeld onderhoud is cruciaal om hem in optimale conditie te houden. Voordat we dit bespreken, is het belangrijk om ook een aantal zaken tijdens het gebruik in acht te nemen. Spoel de scheerkwast na elke scheerbeurt bijvoorbeeld schoon met lauwwarm water en hang hem daarna te drogen met de haren naar beneden. Zo gaat de kwast aanzienlijk langer mee.

Een periodieke onderhoudsbeurt voor een optimale levensduur

Naast de bovengenoemde richtlijnen voor het dagelijks gebruik, is het noodzakelijk om de scheerkwast periodiek te reinigen om de levensduur nog verder te verlengen. Vul een mok of glas met lauwwarm water en voeg enkele druppels afwasmiddel toe. Maak vervolgens draaiende bewegingen met de kwast, terwijl je deze af en toe goed aandrukt op de bodem voor een goede verspreiding van het afwasmiddel. Laat het mengsel hierna even intrekken (een of twee minuten is al voldoende) en spoel hem schoon met lauwwarm water. Dat was de eerste ronde!

Hierna kun je van start met ronde nummer twee. Herhaal alle van de bovenstaande stappen, maar vul de beker dit keer met een mengsel van warm water en witte natuurazijn in een verhouding van ongeveer 9:1. Alle haren moeten volledig worden bedekt door de vloeistof (laat het houten handvat niet nat worden!) en hier circa 20 minuten in blijven staan.

Je bent nu klaar voor de derde en laatste stap. Was de kwastharen zorgvuldig met een niet-agressieve haarshampoo en spoel de kwast vervolgens goed schoon met lauwwarm water. Hang hem ondersteboven om te drogen en klaar is Kees! Herhaal deze onderhoudsbeurt (inclusief alle 3 stappen) eens in de zoveel tijd om je scheerkwast in optimale conditie te houden. Succes!