Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

1 maart 2018

Hoe kan ik zelf baardolie maken?

Wil jij graag een baard laten groeien, maar ben je bang dat de dagelijkse verzorging teveel tijd kost? We kunnen je gerust stellen – een baard komt qua onderhoud namelijk overeen met dagelijks scheren. In plaats van de haren af te scheren, moet je ze verzorgen. Dat doe je met baardolie, die je vrij eenvoudig zelf kunt maken. Hieronder leggen we uit hoe je het doet.

Uit welke ingrediënten bestaat baardolie?

Er zijn tal van redenen om baardolie te gebruiken. Die hebben we in een eerder artikel reeds voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we uitgelegd hoe je de olie het beste kunt aanbrengen voor een optimaal resultaat. Het zelf maken van baardolie is echter een ander verhaal en vereist naast een goede voorbereiding de juiste ingrediënten.

Baardolie is een combinatie van meerdere ingrediënten, waarvan de belangrijkste de zogenaamde ‘carrier olie’ is. Deze fungeert als het ware als drager en transporteur voor andere stoffen en is met een aandeel van circa 90% verreweg het belangrijkste ingrediënt in de mix. Jojoba olie is de meest gebruikte carrier vloeistof, onder andere vanwege de goede conditionering en snelle opname door de huid.

Hoe stel ik zelf de optimale baardolie samen?

Een carrier vloeistof zoals jojoba olie is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de voordelen die baardolie met zich meebrengt. Denk aan het voorkomen van roos en huidirritatie, het voeden en hydrateren van de huid en het zachter maken van de baardharen. De andere ingrediënten – meestal een mix van essentiële oliën – zijn vooral aanwezig om het geheel een lekker geurtje te geven.

Naast jojoba, zijn andere veelgebruikte carrier vloeistoffen argan olie, kokosolie, druivenpitolie, olijfolie en hennepolie. Als essentiële olie worden bijvoorbeeld varianten met ceder, sinaasappel, lavendel, rozemarijn en pepermunt gebruikt. Voor het maken van jouw ideale baardolie moet je dus eerst ontdekken op welke carrier olie je huid het best reageert en welke mix van geuren je lekker vindt.

Het eindresultaat: zelfgemaakte (DIY) baardolie

Als je baardolie gaat maken, heb je een potje nodig om de vloeistof in op te slaan. Een goede keuze is een donker glazen flesje met pipet, zodat zowel de smaak als houdbaarheid van de olie optimaal bewaard blijven. Voor een flesje van 100 ml kun je bijvoorbeeld een mix van 45 ml jojoba olie en 45 ml kokosolie gebruiken en dit naar smaak aanvullen met 5-10 druppels van verschillende etherische oliën.

Wil je jouw zelfgemaakte baardolie van een geheel eigen karakter voorzien? Dan kun je overwegen om een aantal unieke ingrediënten toe te voegen aan de mix. Denk bijvoorbeeld aan enkele druppels van je favoriete drank. Laat je het mixen liever over aan de échte experts, dan gaat er nog altijd niets boven het kopen van een zorgvuldig samengestelde kant-en-klare baardolie. Je weet dan exact wat je in huis haalt.