Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

28 januari 2019

Hoe bescherm ik mijn huid in de winter?

Huidkloven, gesprongen lippen en een droge huid. Het zijn de minder leuke kanten die de winterperiode met zich meebrengt. Al deze huidproblemen komen voort uit blootstelling van de kwetsbare gezichtshuid aan de nietsontziende winterkou. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huid in deze barre periode effectief te beschermen:

Drink (en smeer) genoeg

Vaak hoor je het als tip in de zomer: veel drinken om goed gehydrateerd te blijven. Nu is het algemeen bekend dat je lichaam in warme omstandigheden vocht nodig heeft, maar weten slechts weinig mensen dat deze wet in de winterperiode zo mogelijk nog meer geldt.

Enerzijds komt dat door de lage temperaturen en snijdende winterwind die de natuurlijke beschermlaag van de onbeschermde gezichtshuid genadeloos aanvallen.

Anderzijds zijn de omstandigheden binnen al niet veel beter – daar zorgt de verwarming die constant aanstaat voor een droge en trekkerige huid.

Goed drinken doe je daarom niet alleen in de zomer, maar juist ook in de koude wintermaanden. Twee liter vocht per dag is het absolute minimum en voor de zekerheid drink je liefst wat meer. Blijft je huid toch droog aanvoelen? Dan is een hydraterende gezichtscrème geen overbodige luxe.

Scheer ’s avonds (en voorkom huidirritatie)

Ongetwijfeld maakt de scheerbeurt onderdeel uit van jouw dagelijkse verzorgingsritueel in de ochtend. Een mooie mannentraditie, maar niet per definitie de slimste keuze.

Scheren tast namelijk de huidzuurmantel (beschermlaag) van je gezichtshuid aan. Dat is op zich nog niet zo erg, maar wel als je kort na je scheerbeurt de snijdende winterkou in loopt. De beschermlaag heeft dan geen tijd om zich voldoende te herstellen.

Het gevolg: je huid is extra kwetsbaar voor de wind en vrieskou en is hierdoor vatbaar voor huidkloven en trekkerigheid.

Liever breng je daarom een kleine verandering in je verzorgingsritueel en scheer je jezelf ’s avonds in plaats van ’s ochtends. Je huid heeft dan de hele nacht de tijd om zich te herstellen.

Gebruik de juiste moisturizer (tegen windburn)

Klok je ’s ochtends een groot glas water weg en heb je jezelf de avond ervoor al geschoren? Dan is dit nog geen garantie op een huid die de hele dag gehydrateerd en glanzend blijft. De natuurlijke beschermlaag van je gezichtshuid heeft het de hele dag namelijk zowel binnen (verwarming) als buiten (kou en wind) zwaar te verduren.

Dit laatste fenomeen wordt ook wel windburn genoemd. Deze term beschrijft het proces waarbij je huidzuurmantel geleidelijk achteruit gaat onder invloed van UV-straling en wind. En ja; ook in de winter valt er UV-straling op je huid. Daarom is het cruciaal om niet zonder moisturizer op je gezicht de deur uit te gaan. Deze extra beschermlaag beschermt je huid effectief tegen kou en droge lucht.