Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €35
Achteraf betalen

10 augustus 2022

Eau de cologne: beste keuze voor veel mannen

Herengeuren zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Vaak wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen eau de toilette, eau de parfum en eau de cologne. Maar wat zijn de verschillen tussen deze geuren en waarom is juist eau de cologne zo razend populair bij de moderne en stijlvolle man? In dit artikel leggen we uit wat een goede eau de cologne de beste keuze maakt voor veel mannen.

De herkomst en betekenis van eau de cologne

De kans is groot dat je grootvader – maar misschien zelfs ook zijn grootvader – al een eau de cologne droeg. Deze herengeur werd namelijk in de 18e eeuw ontwikkeld in de oudste parfumfabriek ter wereld: Farina gegenüber in Keulen. Eigenaar Johann Maria noemde het door hem ontwikkelde elixer ter ere van zijn woonplaats liefdevol Kölnisch Wasser; in de rest van de wereld beter bekend als Eau de Cologne.

Aanvankelijk was eau de cologne peperduur en alleen beschikbaar voor vorstenhuizen, de adel en hogere stand. In latere eeuwen veranderde dit en kon ook de gewone man zich steeds vaker een lekker geurtje veroorloven. In de afgelopen decennia heeft eau de cologne echter wat terrein verloren aan eau de toilette en met name eau de parfum. De laatste jaren verandert dit en wint eau de cologne weer snel aan populariteit.

Waarom is eau de cologne weer zo populair?

De recente opmars van eau de cologne valt eenvoudig te verklaren. Vooral relatief jongere mannen tussen de 25 en 40 jaar oud geven voor dagelijks gebruik tegenwoordig meestal de voorkeur aan het lichte en soms citrusachtige karakter van een verfrissende eau de cologne. Dat heeft voordelen ten opzichte van wat zware en kruidige eau de parfums, die meestal ook nog eens duurder zijn en waarin de geur van muskus kan overheersen.

Hoewel eau de cologne zich in vergelijking met eau de parfum en eau de toilette onderscheidt door een lagere concentratie aan geurstoffen, vervliegt de geur toch minder snel dan je misschien zou verwachten. Dit maakt een eau de cologne voor veel mannen een ideale optie; de geur blijft enkele uren op de huid achter en verdwijnt daarmee niet te snel, is betaalbaar en kan in elke situatie gedragen worden zonder overheersend te zijn.

Welke eau de cologne kan ik het beste kopen?

Net als andere soorten herengeuren is eau de cologne er in vele soorten en maten. Ondanks het hierboven beschreven lichtere karakter, bestaat er tussen verschillende eau de colognes meer dan voldoende variatie in het geurprofiel. Van citrusachtig en bloemig tot wat zwaarder en kruidig; voor elke man is er wel een eau de cologne die aansluit op zijn smaak en wensen. Hieronder onze top 3 van eau de colognes die momenteel waanzinnig populair zijn bij mannen.

Top 3 van eau de colognes voor mannen:

  1. Proraso Eau de Cologne Wood & Spice. Cederhout en gualacum, delicate violet en kruidige saffron smelten samen met zachte noten van amber en een zacht vleugje vanille. Deze topgeur (bekijk de reviews maar!) is enorm geliefd bij mannen en wordt geleverd in glazen fles met verstuiver.
  2. Truefitt & Hill Trafalgar Cologne. Zoals de prachtig traditioneel geëtste fles al doet vermoeden, betreft het hier een stijlvolle herengeur. Een aangename mix van fris citroengas en bergamot met kruidige lavendel en nootmuskaat en warme ceder en muskus.
  3. Musgo Real Eau de Cologne Classic Scent. Deze eau de cologne staat al sinds 1936 symbool voor goede mannelijke smaak en behoudt ook in deze tijd moeiteloos zijn klassieke allure. Deze herengeur kenmerkt zich door tonen van neroli, bergamot, patchouli, violet, lavendel, musk en veviter.